Anne - Bebek Danışmanlığı

Anne - Bebek Danışmanlığı

Anne bebek terapisi ve danismanligina asagidaki durumlarda ihtiyaç olabilir:

-Bebeğe karar verme süreci

-Hamilelik dönemi - Doğuma hazırlık programı ( tıklayınız)

-Postpartum depresyon (Doğum sonrası depresyon)

-Erken dönem anne-bebek ilişkileri

Çocuk eğitimi esas olarak evlilik öncesine dayanir. Yani bireyler es seçerken bile, ‘evlenmeyi düsündügüm bu birey ileride benim çocugumun annesi/babasi olacak’ bakis açisi ile düsünmeli ve degerlendirmelerini ona göre yapmalidirlar. 

Anne-çocuk arasindaki ilk bağ çocuğun anne-rahmine düsmesi ile birlikte başlar. Anne bebeğini tasidiginin bilincindedir ve bebegine dair duygulari olusmaya baslar. Bu duygular ne denli pozitif olursa, yani bebek ne denli istenen ve beklenen bir bebekse bebegin gelisimi ve gebelik süreci o denli pozitif olur. Öyleyse gebelik sürecinde çocuk egitiminin en önemli kisimlarindan biri annenin psikolojisidir.

Bir kadın için en özel zaman dilimlerinden biridir, çocugunu karninda tasiyor ve bunu hissediyor olmak. Özellikle annenin ilk gebeligi ise yasanan duygularin tarifi neredeyse imkansizlasir. Agirlikli olarak bu duygulari ifade eden kelime karmasadir. Yani anne karmasik duygular içindedir. Bir yandan seviniyor, diger yandan heyecanlaniyor, öte yandan da korkuyor olabilir. Kimi zaman gelecek kaygisi içinde bocalarken anne, kimi zaman fiziksel görünümü için endiselenebilir. Veya anlam veremedigi bir hüzünle dolabilir içi. Bütün bu duygularin yasanmasi oldukça olagandir. Yeni üye annenin bedeninde oldugu kadar ruhunda da degisikliklere sebebiyet verecektir. Burada sorun olan nokta yasanan bu karmasik sürece verilen tepkilerdir. Gerek annenin gebelik olayini algilayisi ve gerekse yakin çevredekilerin - es gibi- anneyi destekleyisleri gebelik sürecinin saglikli veya sagliksiz gelismesine neden olur.Bununla birlikte annenin biyolojik anlamda yasadiklari da oldukça önemli ve destek gerektiren bu konudur. Yani annenin düzenli olarak doktor kontrollerinin yapilmasi gerekir. Bununla birlikte vücuttaki hormonal degisimin annenin ruhsal durumuna dogrudan tesir ettigi söylenebilir.
 

Duygu degisikliklerinin gebelik sürecinde çocuga negatif yansimamasi, dahasi pozitif yansimasi ilk etapta bebegin istenen ve beklenen bir bebek olmasi ile dogru orantilidir. Istenmeyen bir gebelikte anne yasadigi negatif süreçlerde daha sabirsiz olabildigi gibi içten içe bebegi suçlayabilir. Bu da daha ilk günlerden itibaren anne-çocuk arasi bagin yipranmasidir ki bu egitim için kesinlikle negatif bir durumdur. Ilk etapta annenin karnindaki bebege karsi istekli olmasi gerekmektedir. Bunun disinda çocuguyla duygusal bag kuma ve ebeveynin kendisini gelistirme çabasi olmak zorundadir.

Ebeveynin yapması gerekenler

Hamilelik sürecinde her seyden önce ebeveyn bedensel sagligina önem vermeli gerekli kontrollerini aksatmamalidir. 

Gebelik her ne kadar sadece anne ile alakaliymis gibi görünse de babanin da sürece dahil olmasi gerekmektedir. Baba hem esine gerekli destegi vermeli hem de çocuk egitimi ve çocuga yaklasim konularinda kendini gelistirmelidir. Çiftler birbirleriyle rahatlikla konusabilmeli ve duygularini birbirleri ile paylasmalidirlar. Bu sekildeki bir davranis esleri bebek baglaminda kaynastiracagindan aile içindeki huzur artacak ve çocuk bulundugu ortamin pozitif izlerini tasiyacaktir.

Bebek Gelisimi

Özellikle anne; bakis açisinda negatifliklere yer vermemeli pozitif düsünmeli ve davranmalidir. Çünkü annedeki en ufak bir gerilim dogrudan çocuga yansiyacaktir. Özelikle annenin duygusal süreçlerinde istenmeyen yogunlukta bir degisim yasandiginda (heyecan, sinir, üzüntü vb…) bu çocugun sinir sistemine dogrudan yansiyacaktir. Çünkü bu tarz durumlarda annenin kan yapisi etkilenir bu da dogrudan çocugun sinir sistemine etki eder. Dolayisiyla çocuk henüz dogmadan egitsel süreci zorlayici bir durum yasanmis olur.


Bütün bunlarin disinda ebeveynin karnindaki bebekle konusmasi, ona tasavvuf musikisi vb… müzikler dinlettirmesi, çocuguna kitap okumasi gibi davranislar hem anne-çocuk arası duygusal bagi kuvvetlendirir, hem de çocugun ruhsal ve zihinsel gelisimine pozitif yansir. Ayni davranislari baba da yapmalidir.


Ayrica ebeveynin gerek çocuk bakimi, gerek çocugun gelisim süreçleri hakkinda bilgi sahibi olmasi annenin özgüveninin saglanmasi için gereklidir. Tabii bunlarin yaninda ebeveynin çocuk psikolojisi hakkinda da bilgi sahibi olmak için arastirmalar yapmasi, kitaplar okumasi ve egitsel faaliyetlere katilmasi da yine yapmasi gerekenler arasindadir. Doğum sonrası destek ve gelişim programlarımızı incelemek için tıklayın.